Γλυκά... αλλά υγιεινά

2020-05-03

Μα μπορεί να υπάρχει γλυκό μέσα σε μια διατροφή σχεδιασμένη για απώλεια βάρους; Φυσικά και μπορεί! Μην ξεχνάτε πως εξίσου σημαντικό ρόλο παίζει η ποιότητα ( τα θρεπτικά συστατικά των τροφίμων) , αν όχι σημαντικότερο, όσο και η συνολική ενέργεια που θα προσλάβουμε μέσα στην ημέρα. Οπότε λέμε ναι στο γλυκό που έχει να μας προσφέρει θρεπτικά συστατικά και πάντα με μέτρο και ισορροπία. 



Θρεπτικό Κέικ Μήλο

Υλικά
4 μήλα χωρίς φλούδα περασμένα στον τρίφτη
100 γρ. σταφίδες
100 γρ. χουρμάδες ζυγισμένοι χωρίς το κουκούτσι (ιδανικοί οι βασιλικοί χουρμάδες)
100 γρ. βρώμη
100 γρ. νιφάδες δίκοκκου
50 γρ. αλεύρι ολικής άλεσης
1 γιαούρτι 2%
2 αυγά
2 κ.σ. μέλι
1 κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας
2 κ.γ. μπεικιν παουντερ
1/2 κ.γ. σόδα
1/2 κ.γ. αλάτι
2 κ.γ. κανέλα


Εκτέλεση:
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180 βαθμούς κελσίου με αέρα.
Βάζουμε σε ένα μπολ τους χουρμάδες μαζί με το βραστό νερό, μέχρι να μουλιάσουν, περίπου για πέντε λεπτά.
Σε ένα άλλο μπολ στις σταφίδες σε βραστό νερό μέχρι να φουσκώσουν (προαιρετικά προσθέστε λίγο κονιάκ)
Στο μούλτι βάζουμε τη βρώμη και τις νιφάδες δίκοκκου, αλέθουμε μέχρι να γίνουν σκόνη. Με τον ίδιο τρόπο αλέθουμε κ τους χουρμάδες με το νερό μέχρι να γίνει πολτός.
Σε ένα μπολ βάζουμε όλα τα υλικά και ανακατεύουμε.Τελευταία βάζουμε τα μήλα και τις σταφίδες.
Τοποθετούμε σε φόρμα για κέικ και ψήνουμε για 45' περίπου. 

Παγωτό μπανάνα (vegan/νηστείας)


Υλικά:
3 ώριμες μπανάνες
1/2 φλ ρόφημα καρύδας ή γάλα 1,5%
1 κ.σ. σκόνη κακάο 100%
1 κ.σ. φυστικοβούτυρο ή ωμοί ξηροί καρποί


Εκτέλεση:
1. Κόβουμε τις μπανάνες σε ροδέλες και τις τοποθετούμε σε σακουλάκι πολλαπλών χρήσεων στην κατάψυξη για ένα βράδυ (8 ώρες)
2. Τοποθετούμε στο μπλέντερ τις παγωμένες μπανάνες, το ρόφημα καρύδας και το φυστικοβούτυρο. Χτυπάμε ώσπου να δημιουργηθεί ένα ομοιογενές μείγμα.
3. Τοποθετούμε σε σκεύος με καπάκι και διατηρούμε το παγωτό στην κατάψυξη.
Extra tip: Επιλέγουμε ώριμες μπανάνες γιατί θα κάνουν το παγωτό πιο γλυκό καθώς δεν θα προσθέσουμε κάποιο άλλο γλυκαντικό στη συνταγή. 

Carrot Cake

Υλικά:
250 γρ αλεύρι σίκαλης
2 κ.γ. μπέικιν
1 κ.γ. σόδα
1 1/2 κ.γ. κανέλα
3/4 κ.γ. μοσχοκάρυδο
1 πρέζα γαρίφαλο
200 γρ μέλι ή  ζάχαρη καρύδας 

150 γρ ελαιόλαδο
3 μεγάλα αυγά
2 βανίλιες
600 γρ καρότο τριμμένο
Λίγο αλάτι
1/2 φλ σταφίδες μουλιασμένες σε κονιάκ
1/3 φλ καρύδια
1 κ.σ. σπόροι chia 

Εκτέλεση:

1. Ανακατεύουμε το αλεύρι με τα στερεά, εκτός των καρότων.
2. Χτυπάμε το μέλι/ ζάχαρη καρύδας με τα αυγά και το ελαιόλαδο. Προσθέτουμε τα καρότα.
3. Ανακατεύουμε τα 2 μείγματα ελαφρά.
4. Αδειάζουμε σε φόρμα λαδωμένη και αλευρωμένη.
5. Ψήνουμε για 40'-45' στους 180 βαθμούς.
6. Βγάζουμε από το φούρνο και το αφήνουμε να κρυώσει καλά πάνω σε σχάρα

Μαύρο Ρυζόγαλο (vegan/νηστείας)

Υλικά:
1/2 φλ μαύρο #ρύζι
500ml ρόφημα αμυγδάλου χωρίς ζάχαρη
100 γρ μαύρη ζάχαρη
2 βανίλιες ή εκχύλισμα βανίλιας
2 ξυλάκια #κανέλα
1/2 κ.γ. #κάρδαμο (κακουλέ)
1 κ.σ. κορν φλάουερ
1 κ.γ. κανέλα #Κεϋλάνης


Εκτέλεση: 

Πλένουμε το ρύζι καλά και το μισοβράζουμε με 2 φλιτζάνια νερό.
 Όταν πιει το περισσότερο νερό, ξεπλένουμε σε σουρωτήρι προσθέτουμε το γάλα, τα ξυλάκια κανέλας και ανακατεύουμε.
Το αφήνουμε για 45' λεπτά σε χαμηλή θερμοκρασία, ανακατεύοντας ανά συχνά διαστήματα. * Προσθέτουμε τη βανίλια, το κακουλέ και το κορν φλάουρ, αφού πρώτα το έχουμε διαλύσει σε 2 κ.σ. νερό.
Ανακατεύουμε για άλλα 3 λεπτά.
Αφήνουμε να κρυώσει καλά.
Τέλος προσθέτουμε από πάνω την κανέλα Κεϋλάνης.
Αν δεν έχετε μαύρο ρύζι, μπορείτε να το αντικαταστήσετε με καστανό, κόκκινο ή και με φλοιό. Όλες αυτές οι ποικιλίες περιέχουν υψηλό ποσοστό φυτικών ινών, παράγοντας που ανεβάζει τη θρεπτική αξία του γλυκίσματος. 

Ελαφρύ Cheesecake 

Γλυκιά απόλαυση με λιγότερο από 200kcal

Υλικά:
1 μπισκότο βρώμης

 2κ.σ. ρικότα ή κότατζ 

λίγο μέλι 

φρέσκα φρούτα 

Εκτέλεση:

Θρυμματίζετε το μπισκότο βρώμης σε ένα μπολάκι.

Προσθέτετε τη ρικότα/ κότατζ και γαρνίρετε με φρούτα και λίγο μέλι.