Βραδινά Γεύματα

2020-05-10

Το βραδινό μας γεύμα θέλουμε να είναι ένα ελαφρύ και συνάμα  πλήρες γεύμα, ώστε να μας επιτρέψει να πάμε για ύπνο χωρίς να έχουμε δυσπεπτικά ενοχλήματα, παρέχοντας όμως όλα τα απαραίτητα για τον οργανισμό θρεπτικά συστατικά και ενέργεια. 

Σαλάτα με κολοκύθι, δυόσμο και λευκό τυρί με χαμηλά λιπαρά  

Υλικά:

4 #κολοκυθάκια, μέτρια
χυμό #λεμονι, από 1 λεμόνι
ξύσμα λεμονι, από 1 λεμόνι
4 κ.σ. #ελαιόλαδο
αλάτι
πιπέρι
1/2 ματσάκι #βασιλικό
1 ματσάκι #δυόσμο

Εκτέλεση: 
Πλένουμε τα κολοκυθάκια και με τον αποφλοιωτή ( piller) ή το μαντολίνο κόβουμε σε λεπτές φέτες.

Προσθέτουμε τις 2 κ.σ. ελαιόλαδο στο μπωλ με τα κολοκυθάκια και ανακατεύουμε.

Βάζουμε ένα #σχαροτήγανο σε δυνατή φωτιά και όταν κάψει καλά βάζουμε μέσα λίγες λίγες τις φέτες από τα κολοκυθάκια και τις σοτάρουμε για λίγο και από τις δύο πλευρές.

Ανακατεύουμε σε ένα μπολάκι το υπόλοιπο ελαιόλαδο με το #ξύσμα και τον χυμό του λεμονιού. .
Ρίχνουμε τον δυόσμο και τον βασιλικό στη σάλτσα μας.

Σε αυτό το μείγμα βάζουμε τα κολοκυθάκια καθώς βγαίνουν από το τηγάνι και ανακατεύουμε καλά.

Αφήνουμε τα κολοκυθάκια μέσα στη #σάλτσα για τουλάχιστον 20 λεπτά πριν σερβίρουμε για να αναμειχθούν τα αρώματα όλων των υλικών.

Αν θέλουμε προσθέτουμε λίγο θρυμματισμένο λευκό τυρί με μειωμένα λιπαρά. . 

Ντάκος με χαρουποπαξίμαδο

Υλικά:

2 μικρά ντακάκια χαρουπιού

ντοματίνια

30γρ λευκό τυρί χαμηλών λιπαρών 

1 κ.σ. κάπαρη 

1 κ.σ. ελαιόλαδο


Εκτέλεση:

Μουσκεύουμε και σπάμε τα ντακάκια με τα χέρια.

Κόβουμε τα ντοματίνια στα 2 και προσθέτουμε το λευκό τυρί θρυμματισμένο, την κάπαρη και λίγη ρίγανη. Ραντίζουμε με παρθένο ελαιόλαδο.

Φασολάκια με cottage και παξιμάδι 

Υλικά:

400 γρ στρογγυλά φασολάκια

100 γρ cottage 2%

1 παξιμαδάκι κρίθινο

Για το Dressing:

1 κ.σ. ελαιόλαδο 

2 κ.σ. μηλόξυδο 

1 κ.γ. μουστάρδα 

1/4 κ.γ. πιπέρι καγιέν

1/4 κ.γ. σκόνη σκόρδο


Εκτέλεση:

Βράζουμε τα φασολάκια μέχρι να είναι τραγανά.

Βάζουμε σε μπολ και προσθέτουμε το cottage και το παξιμάδι μουσκεμένο και σπασμένο.

Περιχύνουμε με το dressing.


Γιαούρτι με μέλι, φρούτα και βρώμη

Ένα γεύμα που δεν χρειάζεται συστάσεις... Είναι δροσερό, ελαφρύ, γρήγορο και νόστιμο. Ιδανικό για τις ημέρες που δεν έχεις χρόνο ή όρεξη για να προετοιμάσεις το βραδινό σου, όπως επίσης και για τις μέρες που έχουν προηγηθεί πιο "γεμάτα" γεύματα στην ημέρα και η όρεξή σου είναι περιορισμένη.


Υλικά:

1 γιαούρτι 2%

1/2 φλ φρούτα του δάσους

1 κ.σ. νιφάδες βρώμης

1 κ.γ. μέλι

κανέλα


Εκτέλεση:

Βάλε το γιαούρτι σου σε ένα όμορφο μπολάκι γιατί η παρουσίαση παίζει σημαντικό ρόλο στην ευχαρίστηση που θα πάρουμε από το γεύμα μας. "Στόλισε" το γιαούρτι σου με τη βρώμη, τα κόκκινα φρούτα, το μέλι και την κανέλα.

Σαλάτα με γαρίδες και αβοκάντο

Υλικά:

Για τις γαρίδες:

200 γρ. γαρίδες καθαρισμένες

2 κ.σ. μαϊντανό ψιλοκομμένο

2 σκελίδες σκόρδο λιωμένες

1 κ.σ. ξύσμα λάιμ

1 κ.σ. ελαιόλαδο

1/2 κ.γ. αλάτι

1/2 κ.γ. σκόνη τσίλι/ μπούκοβο

Για τη σαλάτα:

Σπανάκι, μαρούλι, ρόκα

1 αγγούρι σε φέτες με το piller

1/2  μεγάλο αβοκάντο, κομμένο σε φέτες

1 φλ τοματίνια, κομμένα στη μέση

Για το dressing:

2 κ.σ. ελαιόλαδο

χυμός από 1 λάιμ

1 κ.γ. μουστάρδα

1 κ.γ. μέλι

1 πρέζα αλάτι


Εκτέλεση:

Προσθέτουμε τα υλικά για τις γαρίδες σε ένα μπόλ μαζί με τις γαρίδες και μαρινάρουμε για 15'.

Στο μεταξύ καθαρίουμε και κόβουμε τα λαχανικά για τη σαλάτα.

Περνάμε τις γαρίδες από καυτό σχαροτήγανο για 3-4', γυρίζοντας 1 φορά.

Βάζουμε τις γαρίδες στο μπολ με τη σαλάτα και χτυπάμε τα υλικά για το dressing.

Περιλούζουμε με τη σάλτσα και απολαμβάνουμε.