Πως να διατηρήσεις τη φόρμα σου και στις διακοπές

2018-08-04


Το καλοκαίρι είναι εδώ και οι διακοπές πλησιάζουν. Όλοι λίγο ή πολύ έχουμε κάνει μια κάποια σχετική προετοιμασία για να βγούμε στην παραλία στην καλύτερη φυσική κατάσταση. Πως μπορούμε όμως να διατηρήσουμε αυτήν την καλή μας κατάσταση και κατά τη διάρκεια των διακοπών;

Έξι εύκολοι και πρακτικοί τρόποι που μπορείς να συμπεριλάβεις στο πρόγραμμα των διακοπών σου ώστε να παραμείνεις σε καλή κατάσταση και να διατηρήσεις την ευεξία σου...

1.Κολύμπι

Η κολύμβηση είναι ασφαλής και αποτελεσματική άσκηση για το σώμα αφού γυμνάζει σχεδόν όλους τους μυς καθώς και το καρδιοναπνευστικό σύστημα χωρίς να μας καταπονεί. Παράλληλα, το νερό προστατεύει τις αρθρώσεις ενώ η άνωση αναγκάζει να διατηρούμε το σώμα σφιγμένο και σε σωστή στάση καθ' όλη τη διάρκεια της εξάσκησης. Κολυμπώντας υπάρχουν ελάχιστες πιθανότητες τραυματισμού.

15΄ ελεύθερης κολύμβησης αντιστοιχούν σε καύση περίπου 250 kcal, για άτομο που ζυγίζει 75kg.

2. Περπάτημα/ Τζοκινγκ/ Τρέξιμο

Είναι όλα αερόβιες δραστηριότητες, που γυμνάζουν το κυκλοφορικό σύστημα, τονώνουν τη λειτουργία της καρδιάς, βελτιώνουν το αναπνευστικό σύστημα και δυναμώνουν -κυρίως, αλλά όχι μόνο- το μυϊκό σύστημα των κάτω άκρων. Επειδή είναι δραστηριότητες που απαιτούν τη μεταφορά του βάρους του σώματος, ωφελούν και το σκελετικό σύστημα, ενώ παράλληλα βελτιώνουν τη φυσική κατάσταση και -με διαφορετική διαβάθμιση- προκαλούν σημαντική απώλεια θερμίδων.

15' Περπάτημα/ Τζοκινγκ/ Τρέξιμο αντιστοιχούν σε καύση περίπου 50 kcal/ 150kcal/ 250kcal αντίστοιχα , για άτομο που ζυγίζει 75kg.

3. Ποδήλατο

Η ποδηλασία σε εξωτερικό περιβάλλον είναι μια εξαιρετικά αναζωογονητική σωματική δραστηριότητα, κατάλληλη για κάθε επίπεδο φυσικής κατάστασης. Η απαιτούμενη καταβολή ήπιας προσπάθειας, μέσω της επαναλαμβανόμενης κυκλικής κίνησης των ποδιών, ενεργοποιεί τους αερόβιους μηχανισμούς παραγωγής ενέργειας και την καθιστά ευεργετική άσκηση για το καρδιαγγειακό, το αναπνευστικό, το νευρικό και το μυϊκό σύστημα. Συγχρόνως συμβάλλει θετικά στη διαχείριση του άγχους και στη βελτίωση της ψυχικής διάθεσης, ιδίως δε όταν γίνεται υπό τη μορφή χαλαρής δραστηριότητας αναψυχής και όχι με αυτοσκοπό τη μετακίνηση.

15΄ χαλαρής ποδηλασίας αντιστοιχούν σε καύση περίπου 75 kcal, για άτομο που ζυγίζει 75kg.

4. Ρακέτες

Ίσως το πιο δημοφιλές παιχνίδι εκτός νερού στην άμμο. Στόχος του παιχνιδιού να μην πέσει το κίτρινο μπαλάκι κάτω. Αυτό όμως δεν είναι εφικτό με αποτέλεσμα να υπάρχει αρκετό κυνηγητό της κίτρινης μπάλας μέσα και έξω από τον νερό κάνοντας τις ρακέτες ιδανική άσκηση για να γυμνάζεται όλο το σώμα αλλά και η καρδιά.

15΄ ρακέτες αντιστοιχούν σε καύση περίπου 140 kcal, για άτομο που ζυγίζει 75kg.

5. Beach Volley

Πολύ πιο δυναμικό, το beach volley απαιτεί καλύτερη φυσική κατάσταση και γι'αυτό βοηθάει και στο «κάψιμο» περισσότερων θερμίδων. Το άθλημα αυτό γυμνάζει καλά τα πόδια, αλλά και τους μύες της πλάτης, των χεριών και των ώμων, ενώ εξ'αιτίας της άμμου είναι πολύ πιο κουραστικό και δύσκολο από το κανονικό βόλεϊ.

15΄ beach volley αντιστοιχούν σε καύση περίπου 160 kcal, για άτομο που ζυγίζει 75kg.

6. Θαλάσσιο σκι

Απαιτεί συντονισμό κινήσεων και ισορροπία. Αν είσαι αρχάριος ίσως και να δυσκολευτείς λίγο αρχικά, όμως από το πρώτο κιόλας μάθημα μπορείς να καταφέρεις να βγεις και να παραμείνεις εκτός νερού. Συστήνεται να αρχίσεις με 2 πέδιλα και όσο αποκτάς εμπειρία να περάσεις στο μονό. Το θαλάσσιο σκι απευθύνεται σε μικρούς και μεγάλους και είναι ο τέλειος τρόπος να γυμνάσετε χέρια, πόδια, κοιλιά.

15΄ θαλάσσιου σκι αντιστοιχούν σε καύση περίπου 190 kcal, για άτομο που ζυγίζει 75kg.

Διάλεξε και συνδύασε τις δραστηριότητες που σου αρέσουν περισσότερο κάνοντας την άσκηση ευχάριστη διαδικασία και αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινότητας σου ακόμη και στις διακοπές και θα δεις το σώμα σου να σε ευχαριστεί.