Διατροφικές συμβουλές πριν βγεις στην παραλία

2018-08-04

Το καλοκαίρι πλησιάζει και όλοι θέλουμε να βγούμε στις παραλίες στην καλύτερη δυνατή φυσική κατάσταση. Το άγχος αυτό μπορεί να μας οδηγήσει σε ακρότητες και λανθασμένες τακτικές. Ας δούμε λοιπόν τι πρέπει να κάνουμε και τι να αποφύγουμε για να χτίσουμε το beach body που ονειρευόμαστε σωστά και με ασφάλεια.

Do's

1. Καλή ενυδάτωση: Με τη θερμοκρασία να ανεβαίνει, ανεβαίνουν και οι ανάγκες μας για ενυδάτωση. Φροντίστε να πίνετε τόσο νερό ώστε τα ούρα σας να είναι διαυγή, καθώς δεν υπάρχει μια συγκεκριμένη ποσότητα κατανάλωσης, που είναι επαρκής για όλους. Προσοχή: Πολλές φορές το αίσθημα της δίψας εκδηλώνεται ως πείνα, οπότε πρώτα πίνουμε ένα ποτήρι νερό, περιμένουμε λίγη ώρα και αν το αίσθημα της πείνας παραμένει, τότε ετοιμάζουμε ένα ελαφρύ σνακ.

2. Φρούτα: Δεν πίνουμε τα φρούτα μας! Προτιμήστε να καταναλώνετε φρέσκα τα φρούτα σας και όχι σε χυμούς. Όταν κάνουμε χυμό τα φρούτα μας έχουμε απώλειες σε θρεπτικά και φυτικές ίνες. Επίσης η παραμονή υγρών στο στομάχι είναι πολύ μικρότερη συγκριτικά με τη στερεά τροφή, οπότε θα πεινάσουμε πιο γρήγορα. Τέλος για την παρασκευή ενός ποτηριού χυμού χρειάζονται 2-3 φρούτα, ενώ καταναλώνοντας τα ολόκληρα, μπορούμε να μοιράζουμε αυτά τα 2-3 φρούτα σε όλη τη διάρκεια της μέρας στα ενδιάμεσα γεύματα μας.

3. Συχνά γεύματα: Κρατάμε τα επίπεδα ενέργειάς μας σταθερά καθ όλη τη διάρκεια τη ημέρας, οπότε δεν θα φτάσουμε ποτέ στο σημείο να φάμε υπερβολικά επειδή έχουμε πεινάσει πολύ.

4. Με σύμμαχο την τεχνολογία: Κατεβάστε στο κινητό σας κάποια από της εφαρμογές καταγραφής γευμάτων (MyFitnessPal) ώστε να έχετε καλύτερη απεικόνιση της ημερήσιας θερμιδικής κατανάλωσης σας. Φροντίστε να μην ξεπερνάτε το θερμιδικό σας όριο. Προσέξτε μην θέσετε ως στόχο πολύ χαμηλές θερμίδες, γιατί αυτό που θα δείτε είναι το μεταβολισμό σας να πέφτει και όχι το δείκτη της ζυγαριάς.

5. Αλάτι και Ζάχαρη με μέτρο: Περιορίστε την πρόσληψη αλατιού και ζάχαρης από τα έτοιμα παρασκευασμένα τρόφιμα και γεύματα, καθώς αποτελούν εχθρό στην μάχη με τη ζυγαριά. Εκτός από τις θερμίδες που μας αποδίδει η ζάχαρη συμβάλει και στην κατακράτηση, όπως και το αλάτι, το αλκοόλ και ο καφές.

6. Πρωτεΐνες: Φροντίστε όλα τα κυρίως γεύματα να περιλαμβάνουν πρωτεΐνες, φυτικής ή ζωικής προέλευσης. Όταν μιλάμε για ζωικής προέλευσης πρωτεΐνες , φροντίζουμε να είναι άπαχες. Αφαιρούμε πέτσες και ορατό λίπος από το κρέας μας. Προτιμάμε τα ψάρια και το κοτόπουλο σε μεγαλύτερη συχνότητα από το κόκκινο κρέας. Τα γαλακτοκομικά μας να είναι με χαμηλά λιπαρά.

Don'ts

1. Χημικές/ Ακραίες Δίαιτες: Δεν ακολουθούμε ποτέ δίαιτες που αποκλείουν ομάδες τροφίμων, μονοφαγικές, πολύ στερητικές κλπ. Αποτελούν κίνδυνο για την υγεία μας, ρίχνουν το μεταβολισμό μας, καταβολίζουν την μυϊκή μάζα και η διαφορά στη ζυγαριά που θα δούμε είναι απώλεια υγρών και όχι λίπους.

2. Καθημερινό ζύγισμα: Η διαφορά στη ζυγαριά που βλέπουμε από μέρα σε μέρα, δεν αποτελεί σωστή ένδειξη. Η διαδικασία αυτή μπορεί να προκαλέσει άγχος ή εμμονή και να αποβεί επικίνδυνη. Ζυγιζόμαστε 1 φορά την εβδομάδα πρωί, χωρίς ρούχα, αφού έχουμε πάει τουαλέτα και πριν να έχουμε φάει το πρωινό μας. Αυτή είναι η πιο αξιόπιστη ζύγιση.

3. Παράλειψη γευμάτων: Πολλοί από εμάς πιστεύουν πως με το να παραλείπουμε γεύματα γλιτώνουμε θερμίδες. Αυτό όμως όχι μόνο δεν βοηθά στην απώλεια βάρους, αλλά αποτελεί ανασταλτικό παράγοντα.

4. Αλκοόλ: Αποφύγετε τα κοκτέιλς που είναι πλούσια σε ζάχαρη και θερμίδες, τις πολλές μπύρες (και τα πατατάκια που τις συνοδεύουν). Όσο δροσιστικά και αν φαντάζουν όχι μόνο δεν προσφέρουν στην ενυδάτωση, αλλά συμβάλουν στην απώλεια υγρών. Περιοριστείτε σε μια μέτρια κατανάλωση και προτιμήστε το κρασί, που έχει χαμηλότερο ποσοστό αλκοόλ και έχει ευεργετικές ιδιότητες για την υγεία της καρδιάς (κόκκινο κρασί).