Οι λόγοι που μπορεί να κάνουν τη ζυγαριά να κολλήσει

2017-10-10

Ξεκίνησες να προσέχεις τη διατροφή σου κι ενώ τα πρώτα κιλά έφυγαν χωρίς ιδιαίτερο κόπο, μετά είδες τα νούμερα στη ζυγαριά σου να κατεβαίνουν πιο αργά. Και τώρα έφτασες στο σημείο που έχεις «κολλήσει» και παρ' όλη την επιμονή σου ο δείκτης παραμένει πεισματικά ακλόνητος. Οι λόγοι που μπορεί να συμβαίνει αυτό πολλοί. Ας τους εξετάσουμε έναν προς ένα και δες σε ποια ή ποιες κατηγορίες βρίσκεσαι, ώστε να κάνεις τις κατάλληλες αλλαγές στο πρόγραμμά σου και να ξεκολλήσεις.

Κατακράτηση υγρών

Η κατακράτηση υγρών είναι μια πραγματική κατάσταση και όσον αφορά στο διατροφικό κομμάτι, είναι συνήθως αποτέλεσμα υπερβολικής κατανάλωσης αλατιού και αλκοόλ. Έχει σαν αποτέλεσμα να σε κάνει να νιώθεις πρησμένος και φουσκωμένος. Απόφυγε τις τροφές που συμβάλουν στην κατακράτηση (πλούσιες σε αλάτι, ζάχαρη, υπερβολική κατανάλωση καφέ και αλκοόλ) και μην παραμελείς την ενυδάτωση σου.

Εντερικές διαταραχές

Η εμφάνιση δυσκοιλιότητας, αλλά και η έξαρση του συνδρόμου ευερέθιστου εντέρου μπορεί να προκαλέσουν σκαμπανεβάσματα στον δείκτη της ζυγαριάς σας. Φρόντισε να καταναλώνεις τουλάχιστον 5 μερίδες φρούτων και λαχανικών μέσα στην μέρα, να κινήσε και να πίνεις αρκετό νερό. Επίσης τα τρόφιμα ολικής άλεσης είναι σύμμαχος σου.

Προεμμηνορησιακό σύνδρομο

Δυστυχώς, δεν μπορούμε να κάνουμε πολλά, απλά υπομονή και να αποφεύγουμε τις τροφές που μπορεί να εντείνουν την κατακράτηση. Και σωστά μάντεψες... νερό, πολύ νερό!

Έναρξη σωματικής δραστηριότητας

Η έναρξη συστηματικής φυσικής δραστηριότητας πιθανόν να μην επιτρέψει στη ζυγαριά να δείξει την απώλεια βάρους, καθώς αυξάνεται ο μυϊκός όγκος. Αν παράλληλα συνυπάρχει μειώσει του σωματικού λίπους, μην σε αγχώνει καθόλου το γεγονός ότι το βάρος σου δεν αλλάζει. Αλλάζει η σύσταση του σώματός σου και αυτό είναι σημαντικότερο.

Υποθυροειδισμός (Αρρύθμιστος!)

Η υπολειτουργία του θυρεοειδούς αδένα οδηγεί σε πτώση του μεταβολισμού, γεγονός που φυσικά δυσχεραίνει την απώλεια βάρους. Όταν όμως ο θυρεοειδής είναι καλά ρυθμισμένος δεν πρόκειται να αποτελέσει ανασταλτικό παράγοντα στην προσπάθεία σου.

Ινσουλινοαντίσταση

Είναι μια διαταραχή κατά την οποία τα επίπεδα ινσουλίνης στο αίμα μας παραμένουν υψηλά για μεγάλο χρονικό διάστημα μετά από ένα γεύμα. Η κατάσταση αυτή αυξάνει την όρεξη και ευνοεί την αποθήκευση λίπους, καθώς η ινσουλίνη είναι μια αναβολική ορμόνη. Σε αυτή την περίπτωση αξίζει η επίσκεψη στο γιατρό σου για να σε βοηθήσει να το χειριστείς κατάλληλα.

Λήψη φαρμάκων

Υπάρχουν διάφορα φάρμακα που μπορούν να επηρεάσουν το βάρος μας, όπως τα κορτικοστεροειδή, τα αντικαταθλιπτικά, τα αντισυλληπτικά και τα φάρμακα ορμονικής υποκατάστασης.

Εμμηνόπαυση

Κατά την κλιμακτήριο και την εμμηνόπαυση οι ορμονικές αλλαγές που λαμβάνουν χώρα είναι ιδιαίτερα σημαντικές και οδηγούν σε πτώση του μεταβολικού ρυθμού. Χρειάζεται να επανεκτιμήσεις τις θερμιδικές σου ανάγκες και να σχεδιάσεις το διαιτολόγιο σου με βάση αυτές.

Τέλος, δεν θα πρέπει να παραβλέψουμε τον παράγοντα "ανθρώπινο λάθος" ! Μπορεί να μην υπολογίζουμε πλέον πολύ καλά τις μερίδες μας, να χρειαζόμαστε αλλαγή στις θερμίδες, να παραλείπουμε γεύματα ή να μην ενυδατωνόμαστε επαρκώς.